Volg je hart voor een gezond en gelukkig leven! - Chinees medisch centrum Serenita

Ga naar de inhoud
Volg je hart voor een gezond en gelukkig leven!

 
 
Volgens de Chinese Geneeskunde vindt 80% van alle ziekten zijn oorzaak in verstoorde emoties.

In tegenstelling tot de Westerse Geneeskunde waar de emoties in het hoofd zitten, komen emoties volgens de Chinese Geneeskunde voort uit de organen in het lichaam. Gezonde organen zorgen voor gezonde emoties, verstoorde emoties kunnen zorgen voor verstoorde organen en verstoorde organen kunnen zorgen voor verstoorde emoties.

Één van de belangrijkste verstorende emoties is angst en helaas komt deze emotie voor bij bijna de helft van alle Nederlanders in meer of mindere mate. (bron OHM academie)
 
De belangrijkste reden hiervoor is dat veel mensen niet naar hun hart luisteren. Ze proberen hun gevoel weg te redeneren, ze luisteren naar hun omgeving (die vaak het beste met ze voor heeft, maar vaak zelf hun hart niet gevolgd hebben, maar zich in hun zogenaamde lot hebben geschikt) in plaats van hun hart te volgen.
 
 
In de Chinese Geneeskunde wordt het hart beschouwd als de keizer of heerser van alle organen. Het volgen van het hart is belangrijk voor de gezondheid omdat het hart verantwoordelijk is voor het beheersen van de circulatie van energie (qi) en bloed door het lichaam. Het wordt ook gezien als de zetel van de geest en is nauw verbonden met mentale functies, emoties en bewustzijn.
 
Angst is een emotie die het hart negatief beïnvloedt en het volgen van het hart belemmert. Volgens de Vijf Elementen-theorie is het hart geassocieerd met het element vuur, terwijl angst geassocieerd wordt met het element water. Water dooft het vuur, waardoor de hartenergie verzwakt.
 
Binnen de Vijf Elementen-theorie bestaat er o.a. een voedende cyclus en een controlerende cyclus. De voedende cyclus houdt in dat een element het volgende element voedt, terwijl de controlerende cyclus betekent dat een element het volgende element controleert.
 
In de voedende cyclus voedt vuur de aarde, aarde voedt metaal, metaal voedt water, water voedt hout, en hout voedt weer vuur. Deze cyclus is bedoeld om harmonie en balans te creëren.
 
In de controlerende cyclus controleert vuur metaal, metaal controleert hout, hout controleert aarde, aarde controleert water, en water controleert weer vuur. Deze cyclus wordt gebruikt om de energie in evenwicht te houden en overmatige groei of zwakte van een bepaald element te voorkomen.
 
Angst, als een watergerelateerde emotie, verzwakt het hart omdat water het vuur van het hart dooft. Dit kan leiden tot symptomen zoals hartkloppingen, rusteloosheid en slaapproblemen.
 
De lever en galblaas spelen ook een belangrijke rol in de Chinese Geneeskunde. De lever wordt geassocieerd met het element hout en de galblaas met het element vuur. De lever is verantwoordelijk voor de vrije stroom van qi in het lichaam en het reguleren van emoties, vooral woede en frustratie. Een verstoring van de leverenergie kan leiden tot symptomen zoals prikkelbaarheid, boosheid en depressie.

 
Hier zijn de belangrijkste emoties geassocieerd met de yin-organen:
 
De 5 Yin-organen:
 
   
 • Hart (vuur): Vreugde, vreugde, euforie. Een gebrek aan vreugde kan de hartenergie verzwakken.
 •  
 • Lever (hout): Woede, frustratie, irritatie. Een verstoorde leverenergie kan leiden tot boosheid en prikkelbaarheid.
 •  
 • Milt (aarde): Zorgen, piekeren, obsessief denken.
 •  
 • Longen (metaal): Verdriet, droefheid, melancholie.
 •  
 • Nieren (water): Angst, angstgevoelens, overweldiging.
 
De yang-organen in de TCM zijn de dunne darm, de dikke darm, de maag, de blaas en de galblaas. Hier zijn de emoties die vaak worden geassocieerd met deze organen:
 1. Dunne darm: De dunne darm wordt geassocieerd met het nemen van beslissingen en helderheid van denken. Emoties die verband houden met de dunne darm zijn onder andere verwarring, onzekerheid en besluiteloosheid.
 2. Dikke darm: De dikke darm wordt geassocieerd met loslaten en het vermogen om negatieve emoties los te laten. Emoties die verband houden met de dikke darm zijn onder andere verdriet, droefheid en vasthouden aan negatieve ervaringen.
 3. Maag: De maag wordt geassocieerd met het verteren van voedsel en ook met het verwerken van gedachten en emoties. Emoties die verband houden met de maag zijn onder andere bezorgdheid, piekeren en overmatige zorgen maken.
 4. Blaas: De blaas wordt geassocieerd met het loslaten van spanning en het omgaan met stressvolle situaties. Emoties die verband houden met de blaas zijn onder andere angst, onzekerheid en nervositeit.
 5. Galblaas: De galblaas wordt geassocieerd met het nemen van beslissingen en het bevorderen van moed en actie. Emoties die verband houden met de galblaas zijn onder andere boosheid, frustratie en prikkelbaarheid.

De voedende cyclus houdt in dat vreugde (hart) de leverenergie voedt, terwijl de controlerende cyclus impliceert dat woede (lever) de hartenergie controleert. Dit betekent dat het handhaven van een evenwichtige emotionele toestand en het cultiveren van positieve emoties zoals vreugde belangrijk zijn voor de gezondheid van zowel het hart als de lever.
 
Het begrijpen van deze relaties tussen organen, emoties en de Vijf Elementen-theorie helpt bij het behouden van een gezonde energiebalans in het lichaam volgens de principes van Chinese Geneeskunde. De emotie angst kan dus direct 4 organen aantasten; de nieren, de lever, de galblaas het hart en bij vrouwen ook nog de menstruatie ( de baarmoeder heeft een relatie met zowel de nieren als het hart) en kan dus voor een variëteit aan ziekten zorgen, zowel op korte als lange termijn. Dit moet dus voorkomen, of opgelost worden.
 
Het streven naar evenwichtige emoties, vooral het volgen van het hart en het ondersteunen van een gezonde leverfunctie zijn allemaal belangrijke aspecten van het bevorderen van gezondheid en welzijn. Dus volg je hart en denk in mogelijkheden en doe!
Terug naar de inhoud